مراحل انجام رساله دکتری به صورت کامل در این بخش ارائه شده است. امید است دانشجویان مقطع دکتری بتوانند با مطالعه مراحل انجام رساله دکتری بتوانند از سردرگمی اولیه نجات یافته و بتوانند با تمرکز بیشتر روند انجام پایان نامه دکتری خود را طی کنند.
مراحل انجام رساله دکتری را می توان به هشت قسمت تقسم بندی نمود.
1- انتخاب موضوع
در ارتباط با انتخاب موضوع در بخش های قبل به طور مفصل بحث شده است. نکته مهم در انتخاب موصوع اینکه، ختما سعی کنید موضوعی را انتخاب کنید که از پس آن بر بیایید. حواستان باشد با طناب پوسیده استاد راهنما به ته چاه نروید.
2- نگارش پیش پروپوزال
هیه پیش پروپوزال اجباری نیست ولی پیشنهاد ما این است که حتما پیش از ارائه پروپوزال اصلی آن را تیه کنید. چراکه نگارش پیش پروپوزال به شما در درک بهتر موضوع رساله و انتخاب مناسب آن و همچنین نگارش پروپوزال بسیار کمک می کند. پیش پروپوزال در حدود 10 صفحه می باشد که در آن هدف از انتخاب موضوع و نحوه انجام رساله را شرح می دهید. بنابراین سعی کنید پیش پروپوزال را نیز به عنوان یکی از مراحل انجام رساله دکتری در نظر بگیرید.
3- نگارش پروپوزال و تایید آن
نگارش پروپوزال به منظور شروع تز الزامی می باشد. در پروپوزال دانشجو به طور کامل دلیل اینکه چرا سراغ موضوع تز خود رفته است را شرح می دهد و در آن سعی دارد تا تمامی اساتید دخیل در انجام رساله دکتری خود را راضی کند که موضوع انتخابی ارزش صرف هزینه و زمان را دارد. جهت مطالعه بیشتر به مقاله ارائه شده در ارتباط با نحوه نگارش پروپوزال مراجعه نمایید. پس از اتمام نگارش دانشجو سعی به ثبت آن در دانشگاه می نماید.
پس از انکه پروپوزال تایید شد دانشجو روند نگارش رساله خود را آغاز می نماید. اکثر رساله های دکتری در پنج فصل نگارش می شود، مگر آنکه قوانین دانشگاه فرق نماید. لازم به ذکر است که نگارش فصول رساله باید در فرمت ارائه شده توسط دانشگاه محل تحصیل صورت گیرد.
5- پذیرش مقاله اول
دانشجو باید پس از به اتمام رساندن نگارش رساله دو مقاله از آن استخراج نماید، یکی پیش از دفاع و دیگری پس از دفاع. ارائه پذیرش یک مقاله مستخرج از رسال دانشجو به منظور اخذ مجوز دفاع در تمامی دانشگاه ها الزامی می باشد. نوع مجله ای که پذیرش از آن اخذ می شود بسته به دانشگاه دارد. ولی در اکثر دانشگاه ها مجلات علمی پژوهشی داخلی و isi دارای ایمپکت فکتور مورد قبول است. بیشتر دانشگاه ها با پذیرش مقاله مجوز دفاع را صادر می کنند ولی یادتان باشد که چاپ مقاله برای گرفتن مدرک الزامی می باشد.
6- پیش دفاع
پیش دفاع در اکثر دانشگاه ها پس از اتمام رساله و تایید استاد راهنما صورت می گیرد و نیازی به اکسپت مقاله ندارد ولی در برخی دانشگاه ها برای پیش دفاع نیز دانشجو موظف به ارائه پذیرش مقاله مستخرج از رساله خود می باشد.
7- دفاع اصلی
مجوز دفاع اصلی رساله دکتری پس از پذیرش مقاله اول دانشجو صادر می شود و دانشجو از رسال خود در برابر داوران دفاع می کند. در جلسه دفاع از رساله دکتری از یک یا دو داور داخلی و دو داور خارجی استفاده می شود. دانشجویان در این جلسه باید ظرف مدت نیم ساعت از رساله خود و اندخته های آن دفاع کرده و پس از آن به سوالات داوران پاسخ دهند.
چاپ مقاله دوم برای اتمام تحصیل و فارغ التحصیل شدن الزامی می باشد ولی در برخی دانشگاه ها دانشجویان می توانند بدون چاپ مقاله دوم نیز فارغ التحصیل شوند ولی باید قید یک نمره از رساله خود را بزنند که این می تواند در معدل کل دانشجو تاثیر به سزایی داشته باشد. البته در اکثر دانشگاه ها با چاپ مقاله دوم در یک مجله علمی پژوهشی داخلی و یا isi لیست موافقت به عمل می آید و نیاز نیست حتما در یک مجله ایمپکت دار اکسپت گرفته شود.
نظر (0)