مطالعه فلسفه می تواند مهارت های حیاتی ارزشمندی را برای استفاده در زندگی حرفه ای و شخصی آموزش دهد. این مهارت های زندگی شامل ارتباط موثر، تفکر انتقادی و منطقی، و توانایی درک تمام زوایای یک استدلال و تفکیک آن برای رسیدن به یک مسئله است. فلسفه درباره سوالات بزرگ است – ارزش زندگی، مبانی اخلاق، ماهیت دنیای اطراف ما. این مجموعه به مطالعه متفکران بزرگ، بررسی استدلال های آنها و بیان نظرات می پردازد – مباحث آن شامل اخلاق (طبیعت حق و غلط)، متافیزیک (رابطه بین ظاهر و واقعیت) و ذهن (تفکر و احساس) است. موسسه تزیازان با به کارگیری اساتید مجرب، متعهد و متخصص خدمات مشاوره و آموزش پایان نامه فلسفه را با بالاترین کیفیت ارائه می دهد. البته در دوره کارشناسی رشته فلسفه، دانشجویان شناخت مفصلی درباره تاریخ فلسفه غرب به دست میآورند. یعنی سیر تاریخی فلسفه را از فلسفه یونان تا زمان حاضر بررسی میکنند و تا حدودی نیز سیر تاریخی فلسفه اسلامی را مطالعه کرده و به مفاهیم و مسائل اساسی فلسفه اسلامی و پاسخ های فلسفه اسلامی به پرسش های بنیادی فلسفه میپردازند. همچنین علاوه بر تاریخ فلسفه، فیلسوفان مهم تاریخ فلسفه را به عنوان تک فیلسوف مورد بررسی قرار میدهند و شعب فرعی مباحث فلسفه مثل فلسفه دین، فلسفه اخلاق ، فلسفه علم، معرفتشناسی و زمینههای گوناگون مسائل فلسفی مانند فلسفههای تطبیقی را مطالعه میکنند.
گرایش های رشته فلسفه
رشته فلسفه دارای گرایش های مختلفی می باشد که در ادامه به آنها اشاره می شود:
فلسفه (Philosophy)
فلسفه به شما می آموزد که چگونه برای خودتان فکر کنید و چگونه به تجزیه و تحلیل و انتقال مفاهیم به شیوه ای روشنی و منطقی بپردازید. پیدا کردن این مهارت های چند منظوره می تواند شما را در زندگی هدایت کند. این رشته درباره سوالات بزرگ است – ارزش زندگی، مبانی اخلاق و ماهیت دنیای اطراف ما. از کاربردهای این رشته می توان به معلم، استادیار تحصیلات عالی، مشاغل آموزشی، نشر و روزنامه نگاری، کار در حوزه قانون، مشاغل بازرگانی، کار در فناوری اطلاعات و پژوهش هم در بخش های دولتی و هم خصوصی اشاره کرد.
فلسفه از جمله رشته هایی است که به مطالعه مسائل اساسی و جامع در مورد موضوعاتی که مربوط به هستی و آگاهی انسان است می پردازد. روش پرداختن فلسفه به مسائلی مانند عرفان اسطوره و دین تکیه بر عوامل عقلانی و منطقی است. از کاربردهای این رشته می توان به معلم، استادیار تحصیلات عالی، مشاغل آموزشی، نشر و روزنامه نگاری، کار در حوزه قانون، مشاغل بازرگانی، کار در فناوری اطلاعات و پژوهش هم در بخش¬های دولتی و هم خصوصی اشاره کرد. منطق (Logic) این رشته مطالعه فلسفه با تمرکز بر مفاهیم ریاضی و محاسبه است و راه را برای توسعه علومی همانند هوش-مصنوعی و مدیریت اطلاعات هموار می¬کند. از کاربردهای این رشته میتوان به طراحی سیستم های محاسباتی و اطلاعاتی اشاره کرد.
منطق (Logic)
دانشجویان در این رشته به مطالعه فلسفه با تمرکز بر مفاهیم ریاضی، علم و محاسبات می پردازند. از آنجایی که منطق برای توسعه زمینه هایی مانند هوش مصنوعی و مدیریت اطلاعات بسیار مهم است، فارغ التحصیلان می توانند در طراحی سیستم های محاسباتی و اطلاعات کار کنند. از دیگر کابردهای آن می توان به کامپیوتر و اطلاعات و شبیه سازی بازی های کامپیوتری اشارده کرد
فلسفه دین (Philosophy of Religion)
این رشته به داشنجویات درک عمیق تری از دین و الهیات و سوالاتی که در این زمنیه مطرح می شود را ارائه می دهد. این رشته به مطالعه تاریخ و معنای متون مقدس می پردازد و در عین حال منعکس کننده مسائلی مانند آزادی، دانش، عدالت و ادعاهای دین است. در حقیقت این رشته، یک مطالعه علمی پایه ای در مفاهیم فلسفی و مطالعات مذهبی است. از کاربرهای این رشته می توان به تدریس، نویسندگی و روزنامه نگاری اشاره کرد.
اخلاق کاربردی (Applied Ethics)
این رشته به بررسی تعامل بین رفتارهای اخلاقی و انعکاس اخلاقی می پردازد. مشکلات اخلاقی در همه حوزه های زندگی رخ می دهد: حرفه ای، شخصی و سیاسی و این رشته به مطالعه این مسائل می پردازد. از کاربردهای این رشته می توان به مدیران غیر انتفاعی، سیاستگذاران در مراقبت های بهداشتی، روحانیت و مدیران فن آوری ارتباطات و آموزش اخلاق را نام برد.
فلسفه هنر (Philosophy of Art)
این رشته طیف وسیعی از بحث های فلسفی با آموزش دقیق در تاریخ هنر را در بر می گیرد. این یک حوزه میان رشته ای است که به شما امکان مطالعه ی فلسفه را با هر یک از رشته های هنری می دهد.
درس های مربوط به رشته فلسفه
دروس این رشته در طول تحصیل عبارتند از:
دروس اصلی و تخصصی:
منطق قدیم، منطق جدید، منتخب متون کلامی و فلسفی، تاریخ فلسفه اسلامی، علم کلام، فلسفه اسلامی، فلسفه اخلاق در تفکر غربی، اخلاق در تفکر اسلامی، عرفان نظری، تاریخ فلسفه یونان، تاریخ فلسفه قرون وسطی تا رنسانس، تاریخ فلسفه از “بیکن ” تا “هیوم”، تاریخ فلسفه از “کانت” تا نیمه دوم قرن نوزدهم، تاریخ فلسفه جدید و معاصر، فلسفه معاصر و مکاتب جدید در قرن بیستم، متون فلسفی به زبان خارجی، متون فلسفی به زبان عربی، متافیزیک در غرب، فلسفه علوم.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
توانایی علمی: ریاضیات قوی، زیرا ریاضیات پلی مناسب برای رفتن به سوی فلسفه میباشد.
توانایی جسمی: صاحبنظر باشد یعنی هم قدرت ذهنی و هم خلاقیت داشته باشد.
علاقمندیها: نوعی علاقه ذاتی به فلسفه برای بدست آوردن پاسخ سوالاتی نظیر روابط علت و معلول در جهان هستی، ضروری میباشد .
هرکس ریاضیات یا هندسه نمیداند، وارد نشود!? این جمله بر سر در آکادمیکه افلاطون در زمان خویش تاسیس کرده و در آن فلسفه تعلیم میداد، نقش بسته بود. چرا که ریاضیات نیز مانند فلسفه با مسائل ذهنی، انتزاعی و غیرتجربی سروکار دارد و برای موفقیت در ریاضیات بخصوص ریاضیات جدید نیز باید ذهن خود را از مسائل تجربی دور کرده و در حوزه استدلال تعمق و تفکر کرد.
به همین دلیل یکیاز راههای موفقیت در فلسفه آشنایی اولیه با ریاضیات و مباحث ریاضیاست. یعنی ریاضیات پلی مناسب برای رفتن به طرف فلسفه میباشد.
علاقمندی به فلسفه یکی دیگر از عوامل موفقیت در این رشته است.
تنها فردی میتواند در این رشته موفق گردد و صاحبنظریه باشد که هم قدرت ذهنی و خلاقیت داشته و هم به این رشته بسیار علاقمند باشد.
نکات تکمیلی
آشنایی کامل با زبان انگلیسی را برای دانشجویان فلسفه غرب و آشنایی با زبان عربی را برای دانشجویان فلسفه اسلامی ضروری میداند زیرا کتابهای فلسفه به زبان فارسی بسیار محدود میباشد و تازه همین کتابهای محدود نیز اکثرا نامفهوم هستند چون بیشتر مترجمین کتب فلسفی آشنایی دقیق و عمیقی از فلسفه ندارند.
رشته فلسفه اهمیتی بنیادی در ارتقاء سطح فکری جامعه دارد چرا که هر جامعه نیازمند افرادی است که اهل تفکر و نقادی باشند و مسائل فرهنگی را فهمیده و مبانی فرهنگی را تشخیص دهند و رشته فلسفه وظیفه پرورش چنین متفکرانی را بر عهده دارد.
نقاط اشتراک و افتراق رشته فلسفه با رشته الهیات گرایش فلسفه و کلام اسلامی:
در دفترچه معرفی رشتههای دانشگاهی آزمون سراسری، با نام فلسفه، در دو رشته برخورد میکنیم که یکی رشته فلسفه به معنای عام آن و دیگر رشته الهیات و معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی است. حال سوال اینجاست که این دو رشته چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
رشته فلسفه بطور سنتی بیشتر به آموزش فلسفه غرب میپردازد و هرچند که در این رشته به موازات فلسفه غرب، فلسفه اسلامی نیز تدریس میشود اما فلسفه اسلامی یک گرایش فرعی تلقیمیگردد. ولیکن در رشته معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی تنها به فلسفه اسلامی پرداخته میشود.
در مقطع کارشناسی ارشد سه گرایش فلسفه و حکمت اسلامی، فلسفه غرب و منطق وجود دارد.
سیستم آموزش فلسفه اسلامی بر اساس مکاتب فلسفی مثل فلسفه مشاء ، اشراق یا ملاصدرا میباشد. هرچند که دانشجویان هر یک از دو رشته فلسفه اسلامی و فلسفه غرب مطالعات محدودی نیز در زمینه فلسفه دیگر دارند. یعنی دانشجویان فلسفه غرب واحدهایی را در زمینه فلسفه اسلامی و دانشجویان فلسفه اسلامی واحدهایی را در زمینه فلسفه غرب میگذرانند.
عناوین دروس اصلی و تخصصی رشته فلسفه | |
منطق قدیم 1و2 | منطق جدید |
منتخب متون کلامی و فلسفی (به زبان فارسی) | تاریخ فلسفه اسلامی 1و2 (از آغاز تا عصر حاضر) |
علم کلام 1و2 | فلسفه اسلامی1و2 |
فلسفه اخلاق در تفکر غربی | اخلاق در تفکر اسلامی |
عرفان نظری | تاریخ فلسفه یونان 1و2 |
تاریخ فلسفه قرون وسطی تا رنسانس | تاریخ فلسفه ازبیکن تا هیوم |
تاریخ فلسفه از کانت تا نیمه دوم قرن 19 | تاریخ فلسفه جدید و معاصر |
فلسفه معاصر و مکاتب جدید قرن 20 | متون فلسفی به زبان خارجی 1و2 |
متون فلسفی به زبان عربی 1و2 | متافیزیک در غرب |
در این بخش قصد داریم به ارائه موضوعات پایان نامه و تحقیق در زمینهفلسفه بپردازیم:
- مبدأ کل در اندیشةفیلسوفان الاهی یونان (ارسطو-افلاطون-سقراط).
- بررسی تطبیقی الهیات در فلسفة فارابی و ابن سینا.
- بررسی تطبیقی طبیعیات در فلسفة ابوریحان بیرونی و زکریای رازی.
- بررسی تطبیقی حکمت اشراق سهروردی و حکمت خسروانی ایران باستان.
- قدمت عالم از منظر حکیم زکریای رازی.
- زمان و مکان در فلسفة طبیعی حکیم زکریای رازی.
- حدوث عالم در فلسفة امام محمد غزالی.
- وحدت وجود در آثار عین القضات همدانی.
نظر (0)