میخواهید مقاله بنویسید و نمیدانید که باید از کجا شروع کنید؟ برایتان سخت است که مراحل مختلف آن را تجزیهوتحلیل کنید و برایش برنامهریزی نمایید؟
اگر با دنیای مقالهنویسی آشنا باشید و بدانید که هر چیز در آن چه قواعدی دارد، دیگر نگرانیهایتان هم کاهش پیدا میکند. یکی از مهمترین مسائلی که باید در این زمینه بدانید، شناخت انواع مجلات و مقالات است. اگر ندانید که مجلات و مقالات علمی دارای چه دستهبندیهایی هستند و ساختارشان چطور است، امکان اینکه با خیالی راحت و در فرایندی مطمئن مشغول به نگارش شوید هم نخواهد بود.
بعد از نگارش مقالات مختلف هم موضوع سابمیت یا ارسال مقالات به میان میآید. یعنی باید مجلات مختلف را بشناسید و بنا به نوع و ساختار مقالهای که نوشتهاید، اقدام به ارسال آن به مجله موردنظرتان کنید. بعد از این کار است که مقاله وارد فرایند داوری میشود و اگر این بخش از کار هم به نهایت برسد، مقالهتان در مجله علمی، اکسپت (accept) یا پذیرش میشود.
برای چاپ مقاله در مجلات معتبر هم گاهی هزینههایی از شما به عنوان نویسنده دریافت میکنند. بخشهای دیگر کار هم هزینههایی دارد که بنا به توانمندیها و مهارتهای هر نویسنده میتواند مبالغ مختلفی داشته باشد. با ما همراه باشید تا از انواع مقالات، مجلات، روند ارسال و پذیرش و هزینههای این فرایند برایتان بگوییم.
مقالهنویسی و ساختار مقالات مختلف
برای نوشتن هر متنی نیاز به رعایت ساختاری وجود دارد. فرقی نمیکند که میخواهید برای چه پلتفرم و در چه قالبی شروع به نوشتن کنید؛ نامه؟ مقاله ژورنالیستی؟ مقاله علمی؟ در هر حال، نیاز دارید تا ساختاری را رعایت کنید.
برای اینکه بدانید ساختار مقالات علمی مختلف چیست باید با انواع آنها آشنا باشید. در ادامه به معرفی انواع مقالات علمی از دو منظر میپردازیم. در دنیای مقالهنویسی علمی، مقالات مختلف را در شکلهای متنوعی دستهبندی میکنند. مثلا میتوان آنها را از نظر محلی که به چاپ میرسند، دستهبندی کرد. نوع مجلهای که مقاله در آن به چاپ میرسد، میتواند یک دستهبندی مناسب برای انواع مقالات باشد. نوع دیگری از دستهبندی هم براساس ساختار مقالات و شکل محتوایشان انجام میشود.
اگر مقالات را از منظر مجلهای که در آن چاپ شده، دستهبندی کنیم:
- مقالات isi؛ مقالاتی که در مجلات نمایهشده در پایگاه معتبر isi به چاپ میرسند.
- مقالات isc؛ مقالاتی که در مجلات نمایهشده در پایگاه معتبر isc به چاپ میرسند.
- مقالات اسکوپوس؛ مقالاتی که در مجلات نمایهشده در پایگاه معتبر اسکوپوس به چاپ میرسند.
- مقالات پابمد؛ مقالاتی که در مجلات نمایهشده در پایگاه معتبر پابمد به چاپ میرسند.
- مقالات کنفرانسی؛ مقالاتی که برای نشر و ارائه در کنفرانسهای مختلف پذیرفته میشوند.
علاوه بر این دستهبندی، نوع دیگری از طبقهبندی هم برای مقالات مختلف وجود دارد و آن مرتبط با نوع محتوا و ساختارشان است:
- مقالات علمی-پژوهشی؛ این مقالات به معرفی عناوینی نوین میپردازند و نتیجه تحقیق یا اختراعی دستاول هستند.
- مقالات مروری؛ این مقالات هم به مرور مقالات و عناوین کارشده میپردازند و تمام ابعاد یک موضوع و تحقیقات صورتگرفته روی آن را به چالش میکشند.
- مقالات نظری؛ این مقالات هم نظر و عقاید نویسنده در خصوص فرضیات و اطلاعاتی است که در یک مقاله دیگر به چاپ رسیده است.
- مطالعات موردی؛ مطالعه موردی یا کیساستادی (case-study) از جمله مقالاتی هستند که یک مورد خاص را بیشتر در حوزه پزشکی مطالعه و بررسی میکنند. در واقع، یک مورد یا موقعیت ویژه در این دست از مقالات و تحقیقات بررسی میشود و نتیجه آن به اطلاع عموم میرسد.
- گزارشها؛ گزارشها هم خلاصهشدهای از مقالات علمی-پژوهشی هستند و مبتنی بر اطلاعات و دستاوردهای آن مقالات نگارش میشوند.
- مقالات نقد کتاب؛ نقد کتابها هم دسته دیگری از مقالات هستند که به بررسی کتب علمی منتشرشده در زمینههای علمی مختلف میپردازند و نقد و نظراتی را پیرامون آنها منتشر میکنند.
همانطور که میبینید، انواع مختلفی از مقالات وجود دارند. برای شروع کار تحقیقاتی و پژوهشیتان باید بدانید که هر مقاله چه ویژگیهایی دارد. لازم است تا مشخص شود که میخواهید چه نوع مقالهای را و در چه قالب و اسلوبی بنویسید. حال در بخش بعدی از انواع مجلات خواهیم گفت.
ساختار مقالات چگونه است؟
هر نوشتهای باید بنا به هدف و محل انتشارش از اسلوبی ویژه پیروی کند. برای نگارش مقالات علمی هم باید ساختاری را بشناسید. انواع مقالات دارای قواعد خاص خودشان هستند. اما اگر بخواهیم چارچوبی کلی برای مقالهای علمی مطرح کنیم، به عناوین زیر میرسیم. باز هم تاکید میشود که هر مقالهای در نوع خود از ساختار مشخصی برخوردار است و لزوما عناوین زیر را رعایت نمیکند اما ترکیب کلی میتواند مشابه چیزی باشد که در ادامه میبینید:
- عنوان؛
- نویسنده یا نویسندگان و مراکز علمی-دانشگاهی که به آن وابسته هستند؛
- چکیده؛
- کلیدواژهها؛
- مقدمه؛
- روش؛
- نتایج؛
- بحثونتیجهگیری؛
- منابع.
انواع مجلات برای چاپ مقالات
همانطور که در بخش قبلی هم گفته شد، نوعی دستهبندی برای مقالات وجود دارد. این دستهبندی براساس مجلاتی صورت میگیرد که مقالات در آنها به چاپ میرسند. مجلات دارای دستهبندیهایی هستند. این مجلات براساس اینکه در چه پایگاه دادهای نمایه میشوند، ارزشهای مختلفی دارند.
برخی موسسات با راهاندازی پایگاههایی که در آنها مجلات معتبر را فهرست میکنند، نوعی رتبهبندی در دنیا به وجود آوردهاند. این رتبهبندی معتبر نشان میدهد که مجلات دارای چه استانداردهای کیفی و کمی هستند.
برای مثال، پایگاه داده isi را در نظر بگیرید؛ این موسسه پایگاه دادهای دارد که مجلات مختلف را براساس معیارهایی مانند کیفیت و نشر مقالاتشان بررسی میکند و اگر مجلات دارای ارزش علمی بالایی باشند، آنها را به در پایگاه خود نمایه میکند.
حال اگر مقالهای که مینویسید در این مجلات پذیرفته شود، شما هم مقالهتان را در جایی معتبر و ارزشمند به چاپ خواهید رساند. مجلات داخلی و خارجی متنوعی برای چاپ مقالات وجود دارند. این شما هستید که باید متناسب با موضوع و ساختار مقالهتان درخواست چاپ اثر خود را به نشریات علمی مختلف اعلام کنید. درباره ارسال یا سابمیت مقاله در بخش بعدی بیشتر خواهید خواند.
منظور از سابمیت مقاله چیست؟
سابمیت (submit) مقاله به معنای ارسال و تسلیمکردن مقاله به مجله است. یعنی بعد از اینکه مقالهای را نوشتید و مشخص کردید که میخواهید آن را برای چه مجلهای ارسال نمایید، اقدام به سابمیت مقاله میکنید.
البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که در مرحله قبل از ارسال، درباره این موضوع که اسکوپ یا چشمانداز فعالیت و زمینه موضوعی مجله با مقالهتان سازگار است به نتیجه رسیدهاید. یعنی مطمئن شدهاید که موضع مقالهتان با عناوین کارشده در مجله سازگاری و همخوانی دارد.
بعد از این موضوع هم مقالهتان را براساس اصول و فرمت درنظرگرفته شده در مجله تنظیم کردهاید و حالا میخواهید وارد فرایند ارسال شوید. برای ارسال هم یا باید به ایمیلی مقالهتان را بفرستید که از سوی مجله مشخص شده است یا از طریق پلتفرمی که در سایت هر مجله برای دریافت مقالات در نظر گرفته میشود، اقدام به ارسال کنید.
با سابمیت مقاله خود برای ژورنالها وارد فرایند پذیرش میشوید. یعنی سردبیران مقالهتان را با نگاهی مروری و اولیه بررسی میکنند تا مشخص شود که اصلا این مقاله همسو با سیاستها و اسکوپ مجله هست یا خیر. اگر همخوانی وجود داشته باشد، مقاله برای بررسیهای بیشتر از سوی سردبیر برای داوران و مرورگران مجله فرستاده میشود. در روند بررسی مقالات هم امکان وقوع سرنوشتهای مختلفی وجود دارد. در ادامه در این باره بیشتر خواهید خواند.
نظر (0)