اغلب دانشجویان و پژوهشگران علاقهمند به چاپ مقالات علمی خود در مجلات هستند. این کار میتواند در رزومه علمی آنها تاثیر مثبت بگذارد. آشنایی با انواع مقالات و نوشتن نحوه مقاله علمی مهم است اما گاهی با وجود رعایت تمام نکات، مقالهای که به ژورنالها ارسال میکنید، رد یا اصطلاحا ریجکت (reject) میشود یا شاید هم نیاز به ریوایز(revise) یا همان بازبینی دارد. بنابراین لازم است بدانید چه مواردی احتمال ردشدن یا ریجکت مقالات را افزایش میدهد.
منظور از ریجکت شدن مقاله چیست؟
اگر در میان سایت انتشارات معروف و معتبری مانند اشپرینگر(Springer) و الزویر(Elsevier) جستوجویی داشته باشید، با مقالات و محتوایی در خصوص ریجکت یا ردشدن مقالات مواجه میشوید. با مرور این مقالات و نظر اساتیدی که تجربه داوری مقالات را داشتهاند، بهخوبی متوجه میشوید که دلایل بالقوه موفقنشدن در پذیرش مقالات چه چیزهایی میتواند باشد.
واقعیت این است که با ارسال مقاله خود به ژورنالی معتبر، اثر نوشتهشدهتان بهشدت و دقت زیادی بررسی خواهد شد. بنابراین، باید ابعاد مختلف مقالهتان صحیح و استاندارد باشد تا از سوی داوران و سردبیر مجلات معتبر مورد قبول قرار بگیرید.
اما دلایل عمدهای که از سوی داوران خبره و باتجربه برای ردشدن مقالات مطرح میشود، چیست؟ موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- وجود مشکلات فنی؛
- خستهکنندهبودن مقاله؛
- غیرقابلدرکبودن مقاله؛
- دوربودن مقاله از چشمانداز مجله؛
- ناقص و ناکاملبودن محتوای مقاله؛
- وجود نقص و مشکل در تحلیل دادهها؛
- بسطدادن موضوعی تکراری که نمونهاش موجود است؛
- وجود نقص و عدم هماهنگی میان نتیجه و بخشهای دیگر.
در بخش بعدی به هر یک از این دلایل بیشتر و دقیقتر میپردازیم.
انواع ردشدن یا ریجکت مقاله
همانطور که گفته شد، دلایل متعددی در عدم پذیرش مقالات از سوی ژورنالهای بینالمللی و معتبر نقش دارند:
وجود مشکلات فنی
از جمله مشکلات فنی که میتواند موجبات ریجکت مقاله را فراهم کند، باید به وجود مشکل مهم و جدیِ سرقت ادبی اشاره کرد.
سرقت ادبی یعنی محتوای درون مقالهتان پیشتر در مقالات علمی دیگر بیان شده است. البته دنیای سرقت ادبی بسیار متنوع است و شکلهای گوناگونی از این سرقت قابلیت انجام دارند. اگر دقیق ندانید که مصادیق سرقت ادبی چیست، امکان دارد بدون اینکه نیت این کار را داشته باشید، متهم شوید. پس بررسی سرقت ادبی مقالات پیش از ارسال آنها برای مجلات یکی از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید. در این صورت میتوانید جهت رفع سرقت ادبی مقالهاقدام کنید و مانع از رد یا ریجکتشدن آن شوید.
کمبود اطلاعات لازم در بخشهای مختلف یا قیدنشدن برخی از عناصر مهم اثر مانند کلمات کلیدی، نمودارها و جداول هم میتواند خیلی سریع، مقالهتان را از بخش داوری خارج کند و باعث ریجکتشدن آن شود. پس باید حواستان باشد که ساختار مقاله را رعایت کنید و تمام بخشهای آن را کامل و صحیح در مقاله قرار بدهید.
یکی دیگر از مشکلات فنی مقالات علمی، نقص در ترجمه است. یعنی اگر نویسنده انگلیسیزبان نباشد و نتواند مقاله را بهخوبی به این زبان برگرداند، در انتقال پیام خود به مخاطب دچار مشکل میشود. همانطور که میدانید، ژورنالهای معروف بینالمللی به زبان انگلیسی منتشر میشوند و سطح زبان بهکاررفته در هر مقاله باید در حد پیشرفته و نیتیو(native) باشد. در غیر این صورت، شانس پذیرش بسیار اندک خواهد بود.
پیروینکردن از قواعد و دستورالعملهای آمادهسازی مقاله براساس چارچوبهای مجله هم موجب ریجکت شدن آن میشود. پس باید به تنظیم و تدوین مقالهتان بنا به چارچوبهای ژورنال موردنظرتان قبل از ارسال اثر دقت زیادی به خرج بدهید.
قدیمی یا ناقصبودن منابع و ارجاعات هم از دلایلی است که پذیرش را از مقالهتان دور میکند. از سوی دیگر، ارجاعات و استناددهی زیاد به آثار قبلی خودتان هم میتواند دلیلی بر ضعف مقالهتان باشد و امکان ریجکتشدن را افزایش میدهد.
خستهکنندهبودن مقاله
برای اینکه مقالهتان از سوی جامعه علمی پذیرفته شود، باید روی موضوعات و زمینههای مهم و محبوب دست بگذارید. اگر عنوان و موضوع مقالهتان به مقولهای نهچندان مهم و جذاب مربوط شود، مخاطبی هم نخواهد داشت. به همین دلیل ژورنالها اثرتان را ریجکت میکنند. پرداختن به موضوعات حاشیهای و کماهمیت رشته علمیتان، شانس پذیرشتان در ژورنالهای معتبر را از شما دور میکند.
غیرقابلدرکبودن مقاله
مقالات غیرقابلدرک هم از سوی ژورنالها ریجکت میشوند. اما منظور از قابلدرک نبودن اثر چیست؟ زمانی که مقالهتان بهخوبی به زبان انگلیسی ترجمه نشده باشد، ساختار درستی در آن دیده نشود و شکلها و جداولش ضعیف و نامناسب ارائه شده باشند، مخاطب توانایی درک درست آن را نخواهد داشت. بنابراین، مجلات هم میلی به بررسی بیشتر اثر و تلاش برای درک پیام و ساختارش به خرج نخواهند داد.
دوربودن مقاله از چشمانداز مجله
اسکوپ یا چشمانداز هر مجله را بشناسید و بعد برای سابمیت یا همان ارسال مقالهتان به آن اقدام کنید. اسکوپ یا چشمانداز هر مجله به معنای حیطه تخصصی موضوعاتی است که در هر مجله به آنها پرداخته میشود. اگر زمینه کاریِ پژوهشتان ارتباطی با محتوای موردپسند و مقبول یک ژورنال نداشته باشد، در همان نخستین گام بررسی اثر از سوی سردبیر، مقالهتان رد خواهد شد.
ناقص و ناکاملبودن محتوای مقاله
محتوای هر مقاله باید کامل باشد؛ یعنی موضوعی که انتخاب شده، نیاز به پرداخت تمام و کمال دارد. ارائه مشاهداتی اندک در اثر کافی نیست. برای پذیرش در مجلهای معتبر باید علاوه بر کارکردن روی مشاهداتی محدود، مطالعهای کامل انجام بدهید. مقالهای کامل است که هم مطالعهای دقیق پیرامون یک موضوع به شمار میرود و هم مطالعات و مقالات قبلی مرتبط با عنوان خود را در نظر گرفته و در راستای آنها ادامه پیدا کرده است.
وجود نقص و مشکل در تحلیل دادهها
هر مطالعه و پژوهشی برای معتبربودن نیازمند ارائه دادههایی است که روی آنها کار شده و تحلیل درستی از روند مطالعهشان به دست آمده است. اگر دادههای درستی استفاده نشده باشند یا روشهای آماری بهکاررفته برای تحلیل دادهها بهدرستی انتخاب نشده باشد، مقاله فاقد اعتبار و ارزش خواهد بود و خیلی سریع از سوی مجله رد خواهد شد.
بسطدادن موضوعی تکراری
اگر موضوع مقالهتان تکراری و قبلا به دفعات درباره آن آثار دیگری موجود باشد، دیگر نیازی به چاپ آن نخواهد بود و از سوی مجله ریجکت خواهد شد. مقالهای که از انشعابات تکراری یک مقاله دیگر است، فاقد ارزش خواهد بود. برای مثال، بعضی از افراد برای بالابردن تعداد مقالات علمیشان، سعی دارند که از یک پژوهش صورتگرفته، چندین و چند مقاله استخراج کنند. بدیهی است که این عمل چندان ارزشمند نیست و از سوی داوران و سردبیران مجلات بینالمللی معتبر هم با استقبال روبهرو نمیشود.
وجود نقص و عدم هماهنگی میان نتیجه و بخشهای دیگر
بحث و نتیجهگیری موجود در مقاله باید منطقی و ساختاریافته باشد. این بخشها باید در ارتباطی منسجم با قسمتهای مختلف اثرتان قرار داشته باشند. گاهی در مقاله، روی دادههایی کار میشود که نتیجه نهایی تحلیلشان با نتیجهای که در بخش رسمی نتایج اعلام میکنید، هیچ شباهت و ارتباطی به هم ندارند. در این صورت هم امکان ریجکت شدن مقاله بسیار زیاد است.
منظور از فست ریجکت چیست؟
بعضی از مقالات دچار فست ریجکت میشوند. همانطور که از ترجمه کلمهبهکلمه این عبارت مشخص است، معرف زمانی خواهد بود که مقالهای سریع، تند و زود رد میشود.
زمانی که اشتباهاتی فاحش در یک مقاله وجود داشته باشد؛ مثلا جداول و نمودارهایش بهدرستی نوشته و طراحی نشده باشند یا رفرنسهایش اصولی و درست در پایان مقاله قرار نگرفته باشند، مقاله بدون معطلی رد میشود و دیگر ابعاد محتواییاش هم مورد بررسی قرار نمیگیرند. بهطور کلی، زمانی که یک مقاله بهدلیل اشتباهات نگارشی یا اشتباهات فاحش یا نبود تناسب میان موضوع آن و اسکوپ مجله رد میشود، یعنی دچار فست ریجکت شده است.
دلایل مختلفی برای ردشدن سریع مقالات وجود دارد. بهطور کلی، هر زمانی که نتیجه ریجکتشدن بیمعطلی از سوی نشریه به شما اعلام شود، یعنی فستریجکت صورت گرفته است.
دلایل عمده ردشدن مقالات محققین ایرانی چیست؟
مقالات ایرانی هم به دلایلی که پیشتر در این مقاله عنوان شد از سوی مجلات بینالمللی مختلف رد میشوند. ایرادات فنی و رعایتنکردن فرمت و شکل مقاله، وجود اشکالات مفهومی و اشتباهات در ساماندهی به روش تحقیق و تجزیهوتحلیل دادهها و موارد دیگری که گفته شد از دلایل رد مقالات ایرانی از سوی ژورنالهای علمی هستند.
البته دلیل دیگری هم وجود دارد که باعث میشود تلاشهای محققان ایرانی برای انتشار مطالب در ژورنالهای معتبر با مخاطرات روبهرو شود. مثلا مقوله تحریمهای بینالمللی از جمله دلایلی است که جامعه علمی ایرانی را از درخشش در عرصههای جهانی بازمیدارد. بهطور کلی، کاهش تعاملات ایران با نقاط دیگر دنیا، کار برقراری ارتباط در حوزه علم و مقالهنویسی را هم وارد تنگناهایی کرده است. بهعبارت دیگر، برخوردهایی سیاسی با برخی محققان ایرانی صورت میگیرد و مجلات مختلف از پذیرش آثار ایرانیها به دلایل تحریمهای بینالمللی سر باز میزنند.
منظور از ریوایز چیست؟
زمانی که مقالهای را برای یک ژورنال علمی ارسال میکنید، مقاله از چندین و چند مرحله بررسی میگذرد. اگر بهطور تماموکمال مورد قبول قرار گرفته شود که دیگر مشکلی نیست و طی پیامی این موضوع به اطلاعتان خواهد رسید. اگر رد شود هم که میتوانید این موضوع را در بخش وضعیت مقاله در سایت هر ژورنال بررسی کنید. اما زمانهایی هم وجود دارد که مقالاتتان پذیرفته میشوند ولی نیاز به مرور و بازبینی از سوی شما دارند.
ریوایز (revise) به معنای بازبینی و اصلاح است. پس گاهی، مقالهتان پذیرفته میشود اما شروطی به میان است: باید به سوالات داوران مقاله در خصوص اثرتان پاسخ بدهید و آنها را قانع کنید که اشکالاتی که به کارتان وارد کردهاند، رفعشدنی است.
مثلا گاهی ابهاماتی در درک مقاله از سوی داوران به میان میآید و سوالاتی را مطرح میکنند. در این صورت باید بتوانید پاسخی قانعکننده و درست به آنها بدهید و راضیشان کنید. اشکالات میتوانند در ابعاد مختلفی به اثرتان وارد شوند. در واقع، نیاز به ریوایزکردن مقاله میتواند معطوف به بخشهای بنیادین و مفهومی باشد یا گاهی به ساختار و فرمت اثرتان ایراداتی وارد میشود که باید آنها را رفع کنید و مقاله را مجددا ارسال نمایید.
زبان مقالات مهم و معتبر در ژورنالهای معروف انگلیسی است. گاهی هم اشکالی که به مقاله وارد میشود و نیاز به ریوایز را در آن بهوجود میآورد، درباره زبان انگلیسی کار است. مثلا از نویسنده درخواست میشود که کمی بهتر و روانتر برخی بخشها را ترجمه کند. واردکردن ایراداتی به شکلها و جداول هم میتواند باعث ریوایزگرفتن مقالات شود.
ریوایز ماژور و مینور چیست؟
همانطور که در بخش قبلی گفته شد، ریوایزگرفتن مقالات به معنای آن است که ایراداتی در آنها وجود داشته و کاملا موردپذیرش قرار نگرفتهاند. مرور و اصلاح مقالات به دو دسته ماژور و مینور تقسیم میشود.
ریوایز ماژور به معنای وجود اشکالات اساسی در مقاله است. یعنی بخشهایی مهم از مفاهیم بهکاررفته در اثرتان از سوی داوران زیر سوال رفتهاند. زمانی که مقالهتان ریوایز ماژور میگیرد باید تمام تلاشتان را بکنید تا مفاهیم و شبهات موردسوال را برای داوران بهخوبی توضیح بدهید. اما اساسا، مقالاتی که دچار ریوایز ماژور یا میجِر میشوند کیفیت موردنظر مجله برای انتشار را نداشتهاند و در ادامه مسیر یعنی پس از اصلاحات هم نمیتوانند نظر داوران و سردبیران را به خود جلب کنند.
در مقابل، ریوایز مینور وجود دارد که طی آن، اشکالاتی نهچندان مهم به اثرتان وارد شده است. مثلا ایراداتی در نگارش یا تدوین بخشهایی نظیر جداول وجود داشته و باعث شده که کارتان نیاز به مرور مجدد داشته باشد.
فراموش نکنید که ریوایزگرفتن و اصلاح اشکالات و شبهات لزوما باعث نمیشود که در ارسال مجدد شانس ۱۰۰درصد برای پذیرش قطعی داشته باشید. حتی ممکن است که دوباره بعد از ارسال مجدد هم سوالاتی درباره کارتان مطرح شود و مجددا ریوایز بگیرید یا حتی اثرتان رد شود.
زمانی که مقالهتان بازبینی جدی میخواهد، احتمالا در اصلاح موارد و ارسال مجدد هم ناکام خواهید ماند. در این صورت، انتخابهای دیگری برایتان وجود خواهد داشت. نخست اینکه میتوانید مقاله را به مجلهای دیگر ارسال کنید و دیگر زمانتان را صرف اصلاحات خواستهشده ژورنال اول نکنید. دوم اینکه میتوانید اصلاحاتی که از مجله نخست دریافت کردهاید روی مقالهتان پیادهسازی نمایید و بعد آن را به مجلهای دیگر که شانس انتشار و پذیرش در آن بالاتر است، ارسال کنید.
این کار مثل این است که کارشناسانی خبره، قبل از ارسال مقالهتان به ژورنال دوم، کار را بهدقت بررسی کرده و به شما هشدار دادهاند که چه چیزهایی را باید تغییر بدهید.
البته این را هم در نظر داشته باشید که گاهی اوضاع بهشدت خراب است و بهطور کلی، بسیاری از مفاهیم و مطالب آوردهشده در مقالهتان نیاز به بررسی و کار مجدد دارد. در این مواقع، بهتر است که بیشتر روی پژوهشتان کار کنید و برای مدتی، دور ارسال مقالهتان که ظاهرا ناقص و ناکافی است، خط بکشید.
با مقاله ریجکت شده چه کار کنیم؟
حالا که میدانید چه نکاتی ممکن است موجب ردشدن مقاله علمیتان شود باید یاد بگیرید که جهت برطرف کردن این مشکلات چه کارهایی انجام بدهید:
بادقت مجلهای را انتخاب کنید که میخواهید مقالهتان در آن چاپ شود. همانطور که میدانید باید موضوع مقاله علمیتان در محدوده موضوعات یک مجله یا اصطلاحا اسکوپ آن قرار بگیرد تا تایید شود.
اگر مجلهای را انتخاب میکنید پیش از ارسال مقاله نگاهی به آخرین مقالات منتشر شده در آن بیندازید و موضوعات آن را بررسی کنید. اگر این بررسی اولیه را انجام ندهید ممکن است مدتها زمان خود را صرف انتظار برای چاپشدن مقالهتان در مجلهای اشتباهی کنید و در نهایت هم مقاله رد شود.
طبق دستورالعمل ارائه شده هر مجله کار کنید؛ هر مجلهای دستورالعملهای ساختاری و نگارشی خاص خودش را دارد. بنابراین ابتدا دستورالعملها را مرور و بررسی کنید. باید ببینید که آیا تمامی آنها درمقالهتان رعایت شده یا خیر. همچنین مطمئن شوید نوشتهتان تمامی بخشهای الزامی مجله را دارد و بر اساس فرمتی که توسط مجله ارائه شده نوشته شده است یا خیر.
تاثیر مقالهتان را مشخص کنید. برای اینکه مقالهتان در مجله چاپ شود باید در هر خط آن تاثیری که مقاله روی مجله میگذارد هم مشخص باشد. باید توضیح دهید چه کمبودی درباره این موضوع دیده میشده که قرار است مقاله آن را بیان کند و راهحلی برایش ارائه دهد.
نظریه و ایدههایتان را با شفافیت بیان کنید و با اطلاعات و دادههای کافی و معتبر اعتبار این نظریهها را نشان دهید. از روشهای شفاف و قابل شناسایی برای جمعآوری اطلاعات مورد نیاز مقاله استفاده کنید و این را در مقاله با اطمینان و واضح اعلام نمایید.
مطمئن شوید که نتایج نهایی شما از نظر آماری دقیق و معتبر هستند. از دیگران در این مسیر کمک بگیرید.
از منابع خوب و درست استفاده کنید. منابعتان را از نظر فاکتور ضریب تاثیر بررسی کنید و منبعی را انتخاب نمایید که ضریب تاثیر بالاتری دارد.
نگارش صحیحی داشته باشید. شما باید مقالهتان را طوری بنویسید که با مخاطب ارتباط برقرار کند. بنابراین رعایتکردن نکات فنی و ساختار مقاله کافی نیست. شما باید بدانید دقیقا چطور بنویسید که مقاله علمیتان جذابتر شود. اگر در نگارش خیلی قوی نیستید، ویراستاری مقاله خود را به افراد متخصص بسپارید.
ایده اصلی مقاله را فراموش نکنید. سعی نداشته باشید که هر آنچه را درباره عنوان مقاله میدانید در یک صفحه جا دهید. شما باید کل مقاله را طوری بنویسید که با عنوان آن هماهنگی داشته باشد و درباره همان موضوع حرف بزند. ابتدا استدلالهای اولیه را بیان کنید و در ادامه مدارکی برای تایید و پشتیبانیکردن از آنها ارائه دهید. اگر چند نظریه مختلف دارید سعی کنید در مقالات مختلفی، آنها را بیان کنید تا برای خوانندگان مقاله فعلی پیچیدگی ایجاد نشود.
برای پیدا کردن منابع از سایتهای معتبر نظیر گوگل اسکولار کمک بگیرید. مقاله علمی خود را از نظر سرقت ادبی بررسی کنید. برای این کار می توانید از سایتها و نرم افزارهای مختلفی استفاده کنید.
مطمئن شوید تمامی اطلاعاتی که در مقاله ارائه کردهاید شفاف و خوانا هستند. مقالات علمی مختلفی را در حوزه موضوع خود بخوانید تا با نحوه نگارش و روشهای تحقیق آنها کاملا آشنا شوید و بتوانید مقاله بهتری ارائه دهید.
کاورلتر را فراموش نکنید. برای ارسال مقاله خود به سردبیر حتما یک کاورلتر خوب بنویسید.
بعد از اینکه نخستینبار مقالهتان از سوی یک ژورنال علمی رد میشود، عقبنشینی نکنید. یادتان باشد که شما در ابتدای مسیر هستید و باید تجربهاندوزی کنید. اگر از سوی یک مجله رد میشوید، مقاله را به مجلات دیگر بفرستید. شانس خود را امتحان کنید و هوشیار باشید. حواستان به نشانهها باشد. اگر دیدید که مقاله از سوی مجلات دیگر هم رد میشود، یعنی یا مجلات درستی را برای ارسال انتخاب نمیکنید یا اینکه اثرتان دارای اشکالاتی فاحش است که نیاز به مرور و بررسی بیشتر دارند.
البته اگر به کار خود ایمان دارید، بهتر است که در مسیر تلاش برای انتشار مقالهتان اصرار بورزید و خسته نشوید. برخی از افراد هستند که حتی ۸ بار مقالهشان رفت و برگشت میان مجله و نویسنده پیدا کرده و بعد به چاپ رسیده است. اگر حرفی برای گفتن دارید، سریع جا نزنید و مقاومت داشته باشید.
اعتراضکردن به نتیجه داوری مقالات هم گزینهای است که بعد از دریافت خبر رد یا ریجکتشدن میتوانید انجام بدهید. اما استفاده از این روش اصلا و ابدا توصیه نمیشود. چون بیشتر داوران و اساتید به نامههای اینچنینی اهمیتی نمیدهند. اگر این کار را میکنید هم حواستان جمع باشد و از لحنی شایسته و احترامآمیز استفاده کنید. اما نوشتن چنین نامهای از سوی کارشناسان توصیه نمیشود.
در آخر
اگر با دلایل ردشدن مقالات علمی آشنا باشید، در هنگام نگارش آنها دقت زیادی به خرج خواهید داد. ضمن اینکه شروع کارتان برای آغازکردن یک اثر علمی و پژوهشی هم آگاهانهتر صورت خواهد گرفت.
دلایل متعددی میتوانند موجبات ردشدن مقالات علمی از سوی ژورنالهای معتبر بینالمللی را فراهم کنند. این دسته از مجلات بهدنبال انتشار آثاری هستند که برای خود و مخاطبانشان و البته جامعه علمی با ایجاد ارزش افزوده همراه هستند. انتشار مقالاتی که با اغماض، استانداردهای آنها را رعایت کرده، خالی از لطف خواهد بود.
پس اگر بنا دارید که رزومه خود را توسعه بدهید و نقشی در رشد یک موضوع علمی داشته باشید، باید آثاری تولید کنید که از هر نظر، یعنی هم از نقطهنظر محتوا و هم از نظر شکل و قالب مقالات استاندارد دارای ارزش هستند.
در مسیر آمادهسازی مقالات خود میتوانید روی کمک موسساتی مانند الو تز هم حساب کنید. الو تز و تیم خبره آن در حوزه ویرایش و ترجمه فعالیت دارند. بنابراین، کسانی که از ترجمه آثار علمی خود به زبان انگلیسی ناتوان هستند، بهسادگی و از طریق مراجعه به سایت الو تز میتوانند سفارش ترجمه خود را ثبت کنند و به تعدادی از برترین مترجمان متخصص در حوزه کاریشان متصل شوند.
همهچیز در الو تز از طریق فضای آنلاین پیش میرود و از همین روی، مرز و محدودیتی میان کاربران مختلف و این تیم کاری خوشسابقه وجود ندارد. در هر ساعت و از هر مکانی میتوانید مقالات خود را به الو تز بسپارید و از طریق کارشناسان پشتیبانی این مجموعه در جریان مسیر ترجمه و استفاده از خدمات قرار بگیرید.
الو تز فقط در عرصه ترجمه به کمک شما نمیآید بلکه خدمات دیگری مانند ویرایش و همچنین شناسایی و رفع سرقت ادبی را هم از طریق ابزارهای بهروزی نظیر نرمافزار آیتنتیکیت (iThenticate) پیگیری میکند. برای آمادهسازی مقالات علمی خود و ارسالشان به ژورنالهای مطرح میتوانید روی کمک الو تز حساب کنید.
الو تز برندی متفاوت در خدمات پایان نامه و مشاوره پروپوزال با همکاری اساتید برجسته ایران
مشاوره پروپوزال دکتری و مشاوره پروپوزال ارشد و مشاوره انجام پایان نامه ارشد و مشاوره انجام پایان نامه دکتری