مقالات علمی از مهمترین دریچههایی هستند که از ذهن نویسندگان به سمت دنیای علم باز میشوند. متخصصان، دانشجویان، اساتید و پژوهشگران مختلف بهکمک مقالهنویسی ایدههای خود را در اختیار دنیای علم و حرفه خود قرار میدهند. این به اشتراکگذاری علمی باعث میشود تا روند پیشرفت علم در هر زمینهای سرعت بگیرد.
علاوه بر این، بهاشتراکگذاری دستاوردهای علمی خود با دیگران موجب میشود تا در دنیای حرفهای خود شهرت به دست بیاورید، اعتبارتان بالا رود و اگر دستاوردی قابل تولید و عرضه در قالب یک محصول دارید، شرکتهای تجاری برای همکاری به سراغتان بیایند.
دانشجویان و اساتید هم که برای دریافت نمره مناسب، پذیرش در مقاطع دکتری (برای دانشجویان) و ارتقای درجه (برای اساتید) نیاز به نگارش و چاپ مقالات معتبر دارند. پس هر طور که فکر کنید، نیاز به نگارش مقاله از بین نمیرود. بنابراین باید درباره روند نگارش، سابمیت یا همان ارسال به مجلات معتبر و پذیرش یا اکسپت آن چیزهای زیادی بدانید. در این مقاله از همه اینها صحبت خواهد شد.
ساختار مقالات علمی چگونه است؟
نوشتن اصول و قوانینی دارد. از قواعد دستوری تا ساختار مشخص و جذابیتهای نوشتاری از جمله مواردی است که هر نویسندهای باید با آنها آشنا باشد. فرقی نمیکند که میخواهید یک متن ژورنالیستی بنویسید یا به دنبال این هستید که مقالهای علمی را نگارش کنید. در هر حال، باید بتوانید براساس متنی که قرار است نوشته شود، اصول مرتبط با آن نوع متن را رعایت کنید.
مقالهنویسی علمی هم دارای قواعدی است که قبل از شروع نوشتن، لازم است با آنها آشنا باشید. برای مثال به ساختار مقالات علمی که در ادامه میآید، دقت کنید:
- عنوان(title)؛ موضوع تحقیق و مقاله در این بخش به طرزی شفاف بیان میگردد.
- نویسنده یا نویسندهها(author)؛ نویسنده و همکاران او در نگارش مقاله معرفی میشوند. ضمن اینکه افیلیشن، مدرک تحصیلی و مرکز آموزشی فعالیت نویسندگان هم ذکر میشود.
- چکیده(abstract)؛ خلاصهای کامل از محتوای مقاله برای آگاهسازی مخاطب ارائه میشود.
- کلید واژهها(keywords)؛ کلمات مهم و مرتبط با مقاله قید میشوند تا یافتن اثر از سوی محققان دیگر ساده شود.
- مقدمه(introduction)؛ در اینجا موضوع پژوهش و روش و ادبیات بهکاررفته در مقاله عنوان میگردد.
- بیان مساله(statement problem)؛ بیان چرایی مطرحکردن و پژوهش روی عنوان مقاله مطرح میشود.
- تبیین اهداف(objectives and aims)؛ هدف از نگارش مقاله و تحقیق در این بخش بیان میشود.
- پرسشهای پژوهش(question research)؛ سوالات و فرضیات مقاله هم در این قسمت قرار میگیرند.
- پیشینه پژوهش(literature review)؛ در پیشینه از کارهای قبلی حول موضوع مطروحه صحبت میشود.
- روششناسی(methodology)؛ روش پژوهش و دلایل انتخاب روش در این بخش ذکر میگردد.
- ابزار پژوهش (tools research)؛ در این بخش گفته میشود که از چه ابزارهایی برای جمعآوری اطلاعات و تحلیل دادهها بهرهبرداری شده است.
- یافتهها(results/findings)؛ نتایج تحقیق در این بخش به شکل توصیف یا تحلیل به نمایش گذاشته میشود.
- بحث و نتیجهگیری(conclusion/discussion)؛ نتایج پژوهش تحلیل میشود و با نتایج تحقیقات دیگر مقایسه میگردد.
- پیشنهادها (research further)؛ در این بخش نویسندگان در راستای پیشرفت موضوع پژوهش، پیشنهاداتی برای تداوم کارکردن روی موضوع به دیگران میدهند.
- تقدیر و تشکر(acknowledgements)؛ از کسانی که در روند انجام تحقیق نقش داشتهاند، تشکر میگردد.
- منابع(references)؛ رفرنسها یا همان منابع استفادهشده در جریان تحقیق در این بخش عنوان میشوند.
- پیوستها (appendixes)؛ پیوستها حاوی توضیحات تکمیلی برای درک بهتر مخاطبان هستند.
البته مقالات دارای انواعی هستند که مشخص میکنند آیا این بخشها دقیقا در آنها قرار خواهند گرفت یا خیر. در واقع، بخشهایی که معرفی شدند ساختاری کلی را نشان میدهند و لزوما برای انواع مقالات به کار نمیروند. اما به عنوان کسی که میخواهد پا به دنیای مقالهنویسی علمی بگذارد، نیاز به آگاهی درباره روند و ساختار کلی مقالات وجود دارد. بنا به مجله و نوع مقالهای که مینویسید، این ساختار میتواند دستخوش تغییراتی شود. پس همه اینها را در نظر بگیرید.
انواع مجلات کدامند؟
مجلات مختلفی وجود دارند که میتوانید مقالات علمی نگارششده خود را برایشان ارسال کنید. دستهبندیهای مختلفی برای این مجلات در نظر گرفته میشود. برای مثال از یک حیث میتوان مجلات علمی را به دو دسته داخلی و خارجی تقسیمبندی کرد.
مجلات داخلی خود میتوانند به دستهبندیهای دیگری تقسیمبندی شوند. برای مثال: مجلات علمی پژوهشی، علمی ترویجی، علمی تخصصی.
مجلات بینالمللی هم دستهبندیهایی دارند. مثلا مجلات آی اس آی (isi)، مجلات اسکوپوس و مجلات پابمد از دسته مجلات خارجی معتبری هستند که با چاپ مقالهتان در آنها میتوانید ارزش و اعتبار زیادی برای خودتان به همراه بیاورید.
این مجلات پایگاههای علمی قوی و استانداردی هستند که با دقتنظر زیاد و در نظر گرفتن شاخصها و معیارهایی مناسب دست به انتخاب مجلاتی ارزشمند و معتبر میزنند و مقالات آنها را در خود نمایه میکنند. اگر بتوانید مقالات خود را در این مجلات به چاپ برسانید، ارزش مقالهتان بسیار بالا میرود و امکان دیدهشدن آن در ابعاد جهانی هم به وجود میآید.
مثلا در نظر بگیرید که میخواهید برای پذیرش در دانشگاهی خارجی اقدام کنید، وجود مقالهای که در یکی از پایگاههای معتبر علمی قرار دارد، کارتان را بسیار ساده میکند و رزومهتان را پربار میسازد. حال که به ارزش چاپ مقالات در مجلات خارجی واقف شدهاید، اجازه بدهید که برایتان از شیوه سابمیت و آمادهسازی آن برای مجلات بگوییم.
نظر (0)